En god munhälsa är beroende av en god munhygien. Redan som riktigt små befäster vi våra tandvårdsvanor och ju äldre vi blir desto viktigare är det att vårda tänderna. Det kan vara lätt att slarva. De små bakterierna som anfräter våra tänder och påverkar vår tandstatus syns inte. Men de finns och påverkar – hela tiden.
Grunden
I munhålan finns mängder med bakterier. Många av dem är goda bakterier, men inte alla. De bakterier som inte är fullt så goda kan ge vanliga tandsjukdomar som karies, tandsten eller inflammationer i tandköttet. Dessutom minskar risken för dålig andedräkt. Den dåliga andedräkten beror på att det ansamlas bakterier i fickor på tandköttet. Det i sin tur kan leda till att tandköttet blir skört och svullnar.
Naturligt skydd
Tänder och munhåla skyddas av saliven, som naturligt innehåller bikarbonat, kalcium och fosfater. Bikarbonatet hjälper till att balansera pH-halten i munnen, så att syror inte fräter på tänderna. Fosfaterna och kalciumet kan hämma, och i vissa fall reparera mindre angrepp på tänderna. Saliven är viktig för hela munnen och det kan inte bli för mycket saliv. För att öka på salivproduktionen, om den är för liten, går det utmärkt att tugga tuggummi eller ta sugtabletter mot besvären. Men det naturliga skyddet räcker inte fullt så länge som livet självt.
Tandborstning
Det är därför vi behöver borsta tänderna. Det är vi svenskar traditionellt sett bra på. Men ibland borstar vi för häftigt och skadar mer än vi gör nytta. För många beror det på okunskap eller rent av stress. Men tandborstning behöver få ta tid och ske mjukt. Smutsen ska inte slitas bort, utan varje tand ska poleras mjukt och noga. En mjuk tandborste är bättre än en hård och små rörelser är bättre än för långa.
Det räcker att borsta tänderna två gånger om dagen. Flera gånger än så kan skada emalj och tandkött. Ett alternativ till tandborstningen kan vara att ta ett tuggummi som innehåller xylitol efter maten. Det minskar syraattacken och därmed risken för karies.
Tandtråd och tungskrapa
Tandborstningen kommer inte heller åt mellan tänderna. Där krävs tandtråd. Inte heller den beläggning som finns på tungan påverkas av tandborstning. Numera finns bra tungskrapor att inhandla. Dessa är effektiva för beläggningar på tungan och är effektiva vapen mot problem i munnen och dålig andedräkt.
Mat
Varje gång vi äter något påverkas tänderna negativt. Maten stör balansen i munnen och gör att bakterierna kan få fäste och börja fräta på tänderna. Det är därför osunt för tänderna att småäta,eller att äta direkt efter en tandborstning. Då hinner saliven aldrig balansera mot bakterierna. En riktig bov i dramat för tänderna är socker och det bör undvikas, inte minst för tändernas skull. Frukt är också sockerhaltig och påverkar bakterieflorans chans att angripa.
Ren mun = vita tänder
En god munhygien motar många sjukdomar som annars kan bli följden. Det påverkar också hur mycket tänderna gulnar med tiden och därmed även personligheten och självkänslan. Ett vackert leende och vita fräscha tänder i en ren mun, ger en känsla av välbefinnande både privat och i sociala sammanhang då det förknippas med hälsa, välbefinnande och inte minst ekonomisk status.